Notes for u:
Assalamualaikum & hello. Please be friendly. No harsh words !

13.1.11

RULES

salam, entri kali ini mungkin ada berunsur nasihat kot? yea lahh, mentang mentang part 5 ni qutiq belajar LAW. eceh eceh, tkd lah smpai law tahap profesional kn. basic fundamental je punn. heh, ingt senang ke? asalkn nama nye law, susa lah kn? KOTTT -.-' dh memang sejak azali, kita memang tersendirinya telah tertakluk dgn law. regardless how minuscule it is. qutiq tknk lah tlalu menjadikan entri ini educated sgt. sbb saya pun bukan expert, br je belajar ni. *tp dh tunjuk bajet memang dh ada firma guam. hehehe sekadar berkongsi pendapat jeeee.

haritu, dlm lecture cls, lecturer qutiq ckp lah pasal law dlm human cycle life.

perlu ada perundangan dlm kehidupan supaya:-

1) kehidupan lebih terurus
2) hormat menghormati antara sesama manusia
3) supaya melahirkan insan yang mempunyai perwatakan yang baik, dll

bnyk lagi lah sebab sebab nye kan yg korang bole paham kn. okay, qutiq nk melebihkan implikasi nyaa. tp sebelum tu, korang igt tk kes yang bf dia tikam gf dia sbb cemburu sebanyak 14x. lect qutiq ada buat thesis kt henry gurney pasal budak tu. dia ckp, budak tu memang tknk igt bnda tu. and dia menangis bila pk kn bnda tu. ha, means apa? tk kesah lah perkara itu kecik atau besarrrr sebesar alam, kalau korang tkd secebis rule dlm kehidupan korang, korang di klasifikasikan sebagai tidak waras. atau hilang akal. sbb biasanya kewarasan itu datang dari logik akal. so bila tkd kewarasan tu, mknaya korang tidak menggunakan akal fikiran dgn betul.

pelik bukan? entri kali ni mcm serius sikit. yea lah, sbb bnyk sgt budak budak zaman skrg yg ikot kepala dia je. tkd nk pk ttg orglaen. asalkan dia pk org takut dgn dia. memang lah tkut. sbb dia tk waras kn? manusia remaja cani yang hidup tnpa rule ni, patut sedarlah kn. yg dorang tu hidup bukan sorang je kt bumi ni. memang lahhhh, memang pasti sepasti pasti nyeee yang korang ni kurang waras. keranaaaaa, kerana korang ni masih bawah lapan belass tahun. *kau pk kau besar ke qutiq? tkd lah, sbb memang pun, kanak kanak remaja di dalam lingkungan umur canii ada masalah untuk berfikiran waras. asyik nk memberontak je. makin kata, NO ! makin dia ingaat YESSS !. sbb apa? jiwa kacauuu. haaa, ni lah fungsi ibu bapa yang mendidik anak bangsa niii.

tkd lah kn qutiq nk ckp qutiq ni baek sgt. masa zaman kanak kanak ribena dl ada jgk lah wt bnda yg tk baek. biasalahhhh, nakal bukan? tp tkd lah smpai nakal zaman skrg niii. nakal zaman skrg ni pelik tahuu. bukan nakal dhh. bole jd jahat terus.. LMAO ! okay, itu mungkin ungkapan yang korang rasa layak diberi kepada qutiq. sob sob tsk tsk smpai hatiii. qutiq nk sedarkan korang je. tkpe lahhh cenggini je ehh, kalau rasa tknk tgk post qutiq ni dgn lebih jauh lagi, baek BERAMBUS cepat. qutiq tk paksaaa pun bacaa !

point qutiq kt sini senang je, tkya lah korang susa nk tunjuk OTAI dkt KL tu. *kenapa mst KL? sbb qutiq tgk kt dpan pavi tu dh mcm org nk wt mogok dh? rmai semacam je. tertarik sgt ke dgn air pancut kt dpan tu? oh yea lahhhh, unik kn. sbb mcm mangkuk bertingkat jeee. *berangan; nnt lah qutiq buat satu kt dpan laman ruma qtq nant.

berbalik kepada implikasi yang dh t'gantung lebih 2 perenggan ni. jommm bincang jap.


1) korang taw tk, once kalau korang dh msuk henry gurney atau pusat pemulihan akhlak, korang tkle msuk IPTA dan bekerja di bawah badan kerajaan.
2) nk kwen pun susa tahu. nnt kalau family bakal isteri/suami korang check background? tiba tiba sangkut pena msuk tmpt tmpt camtu. sma je level mcm penjara bukan? sma mcm korang ni penjeyah. cuma korang ni ribena lg. tu pasal masuk kt henry gurney/pusat pemulihann. kalau korang dh besar, mest masuk penjara.
3) bkn setakan nk kja kerajaan, kja swasta pun susa. ada ke orang nk hire penjenayah??
4) tanggapan masyarakat sosial dekat korang, suda semestinye NEGATIF.

dan mcm2 lg lah kn. so pk lah yea budak budak zaman skrg. korang tk hebat mna pun. nmpk je mcm hebat. tp korang still budak. apa yg korang wt tu, hanya memperbodoh kn dr korang di khalayak ramai. *dengan suara bangga nya qutiq mempersuarakan pendapat beliauuu.

nk betul kn keadaan? boleh sayanggg, bole jee. lect qutiq ada ckp. ada org tu, dia successful. now dia ada syarikat sendr. tp memang dia usaha terlalu melebih lahh kn. nk kawen pun susaaa bhaii. smpai skrg keluarga si isteri tk restu. sbb apa dia bjaya? dia dpt 11A1 for spm kalau tk silap. and due to his result and his good behavior, dia dpt study UM. tp of course lah dia dh kna judge awal awal kn. semua orang bias dgn dia. sbb apa?? sbb dia bekas henry gurney's stud. sma mcm banduan cuma banduan di alam remaja. korang nk cenggitu? kalau IQ pintar tkpe. ni mcm %$^&^$@# je, cane nk succeed? HA LU PK LAH SNDR !

bukan lah nk judge korang atau bias kt korang ke apa. tp kita sma sma pk lah yea. qutiq tk kta qutiq ni baek mcm malaikat. ada je wt silap apa smua. tp baran qutiq masih dlm kawalan. tkd qutiq nk suka suki je hentak anak orang, bajet kuat apa smuaa. bkn ada faedah pun korang wt cani. apa korang pk, kalau korang hentak, dia bole diam? sbbtu ada pepatah melayu kata, 'mulut tempayan bole ditutup, mulut manusia tk bole.'

memang dh sah sah lah kn, bnda tkkan selesai dgn keganasan. hidup kna ada skill bukan? so guna lah skill tu utk tackle dgn situations/people. apa barang bhai hentak hentak org ni? style budak budak bole lah derrrr. =.= what say u?

btw, qutiq mintamaaf dr hujung kaki smpai hujung rmbut awal2 dl. tkut ada yg tersinggung. cuma nk berkongsi. kalau ada yg trasa, memang niat qutiq nk sedarkn korangg. cuma jgn lah berdendamm.

au revoir, dadaaa

No comments: