Notes for u:
Assalamualaikum & hello. Please be friendly. No harsh words !

29.1.11

FIRST CONTEST

salam,

qutiq dpt jemputan contest. yang bertajuk "aku nk jawab"
seronok nyeee. mcm nk lompat lompat tinggi tinggi sampai terhantukk je ! sbb pertama kali lah dpt jemputan contest cani. lagi lagi bila menjurus ke arah keagamaan kn. phewiiittt. good job sayangg :) dpt lah blek refresh otak ni psal agama islam. kn bagus begini?

Soalan-soalannya,

1. Terangkan secara ringkas cara bacaan bagi tanda titik tiga dalam Al-Quran.
Contoh dari surah Al-Baqarah:





-mksud dia bole berhenti antara dua kn? Mksud nye benti mna mna tempat smada kt hujung ba tu atau hujung hi.

2. Nyatakan satu sunnah Rasulullah S.A.W yang dilupakan ramai. Jawapan terdapat dalam satu post lama
aku dan sertakan link post tersebut sebagai bukti.

jap ehhh, aku cr…

okayyy phfttt. setelah penat belek belek blog cik fuzzah comell ni, bru jumpe entri dia.

-dahulukan yang kanan dari yang kiri. errr mksud nye, nk wt pape, guna lah tangan kanan dl :) dia ckp, simple je tp makin dilupakan. awwww harap harap qutiq menang contest nii. sbb ni first time msuk contest taw. tknk pun kt topup tuuuu, tp cuma rsa seronok sgt dpt join. lg lg kn, pasal agama. woot woot.
eh jap, lupa lak nk bg link. kang dia kta aku tipu pulak ! tipis peluang nk menanggg :( heee so tajuk entri dia, "pantang larang kanan dan kiri".

3. Senaraikan nama Khulafa Ar-Rasyidin beserta nama gelaran masing2 dan sebab gelaran tersebut diberi

-ni time sekola menengah dl kn. Japp yea

a. Saidina Abu BakAr As-Siddiq. Mula mula beliau digelar hamba kaabah. Tapi beliau dikenali dgn nama As-Siddiq. Bermaksud, membenarkan. Beliau sering membenarkan kata-kata dan tindakan Rasulullah S.A.W.

b. Saidina Umar Ibni Al-Khattab. Beliau digelar “al-Faruq” yang bermaksud “orang yang membezakan hak dengan yang bathil”. Gelaran ini diberikan oleh Rasulullah semasa beliau membawa sekumpulan umat Islam untuk bersembahyang di hadapan Kaabah secara terbuka untuk pertama kalinya dalam sejarah Islam. Nabi Muhammad SAW juga mengelarkannya sebagai “Abu Hafs” kerana kegagahannya.

c. Saidina Uthman bin Affan. Beliau mendapat gelaran Zin Nurain yang bererti memiliki dua cahaya kerana Rasulullah s.a.w mengahwinkannya dengan dua puterinya iaitu Ruqayah dan kemudian dengan Ummu Kalthum selepas Rauqayah meninggal. Dan beliau juga lah yang mengumpul Al-quran.

d. Saidina Ali bin Abi Talib. Digelar Karamullah Wajhah iaitu orang yg dimuliakan Allah wajahnya (maruahnya) kerana tidak pernah menyembah berhala.

4. Berikan maksud nama aku dan maksud bagi 6 Asma Ul-Husna di bawah
-first maksud nama cik fuzzah. Mahfuzah maksud terpelihara, husna pulak baik. ptut lah cik fuzah ni bg contest yg menjurus ke arah keagamaan, rupany dia terpelihara dengan baik.. awww :)

-AL-QADIRU – MAHA BERKEHENDAK
-AL-KARIM – MAHA PEMURAH
-AL-MUQTADIRU – MAHA BERKUASA
-AL-BASIT – MAHA MELIMPAH NIKMAT
-AL-QAWIYYU – MAHA KUAT
-AL-HADI – MAHA MEMIMPIN DAN MEMBERI PETUNJUK

5. Pengalaman anda melihat kebesaran Allah yang tak dapat dilupakan.
(Boleh sertakan sebarang gambar berkaitan kalau ada)
-kelahiran seorang bayi yang suci oh, sayangg beby. Tkmo buang beby okay semua org???

6. Pandangan ikhlas anda mengenai 'bercouple'
-tk salah, selagi kita berada dilandasan agama yg betul. Bergantung kepada individu. Tapi yang sebaiknya, biarlah hubungan itu terdiri dengan restu Allah S.W.T.

7. Komen tentang blog ni-seronok tgk blog ni. First time tgk, muslimah sgt. Bnyk nasihat berguna jatuh cinta jgk. Sbb tk ramai orang zaman skrg yg wt blog cenggini. Majulah agama untuk Negara.

AKHIR KATA, QUTIQ NK MENANG JUGAK EVEN KALAU ADA SLAH PUN ! PLEASE PLEASE *sambil wt muka ala ala minta lempang.

eh jappp, tp dia suro bg kt email dia. okayyy tggu :)

au revoir, dadaaa

1 comment:

Mahfuzah Husna Zulkifli said...

Ur wlcme. TQ banyak2 sbb sudi join contest ni. Hepi bila u hepi. ^^
Nak tau siapa pmnang kna tggu smpai tmpoh prtandingan tamat. hehe... :)