Notes for u:
Assalamualaikum & hello. Please be friendly. No harsh words !

17.12.10

TIPS QUTIQ DAPAT DEKAN

salam kengkawan. niat dihati ni, sumpah bukan nk bongkak taw. tp hanya nk menge-share kn je. niat itu baek bukan? ngeh ngeh org tgk, qutiq ni biase biase je. siapa tk knal kn qutiq OM cls A? suka je gelak besar besar mcm sundal bolong. di kalangan rakan rakan persekolahan, tgk qutiq ni mcm yok yok ooo je. qutiq ni mcm gila gila je, rasa nye tk seorang pun lah kot rakan sekolah qutiq ni taw yang qutiq ni dpt dekan. sbb mesti dorang pun tktaw dekan tu apa? bhahahaha *agak jahat di situ. okey lah, taknk buang dakwat komputer lg. mari kita terjah:-


insyaAllah, you'll find a way

1) Allah; okey, yang ni memang tipikal kn. dlm mana mana kitab pun lah, semua org dh taw. bak kata rancangan tv9 tu, "HA. DAIK ADIK ! SOLAT !" ujar qutiq dalam hati je, sebab mama kt sebelah tgah solat. heeee *what a coincidence kn? tknk lah ckp pnjg2 pasal bnda ni. sbb semua org taw kn. qutiq percaya, kt kampus korang mst dh slalu wt ceramah2 ketuhanan ni kn?

2) Dendam; korang mst mcm WADDDDDAAAAAA....? he he he ini benar yea. untuk dr saya lah kn. kata pun tips qutiq dpat dekan. bukan nk menyimpang kearah kejahatan, dari pun baru je ckp pasal agama kn. mksud qutiq, korang mst ada sesuatu yang membuatkn korang korang mcm nk berjaya dlm hidup sbb seseorang atau sesuatu. yes, itu akan membuatkan perasaan korang lebih berkobar kobar. yea lah, sbb nk buktikan yang korang ni BOLEH ! Malaysia kn BOLEH !

3) Target; ini sebagai motivasi. yes, korang mesti kna ada target. apa yg korang nk. untuk qutiq, qutiq nk semua A. so tkd apa pelajaran pun yg tercicir nant. tkd lah korang mcm nk fokuskn kepada dua tiga subject fevret kn. apa yang dimaksudkan oleh qutiq kt sini, kalau korang target straight A's mesti korang akan fokus kepada semua kn. sbb korang nk semua A. walaupun korang sedar yang korang tk mampu dpt semua A. mcm qutiq jugak. setiap sem mst ada dua B. tp part 4, qutiq dpt 1 je B. yglaen A. sila rujuk post 'OMG' qutiq untuk bukti lanjut.

4) Kesungguhan; yang ni mesti kena ada. qutiq cerita kt korang secara overall okay. title pun bukan tips menghadapi peperiksaan. kalau setakat tips menghadapi peperiksaan, skop dia lebih kecil ye tuan dan puan. kesungguhan korang ni mest korang pamerkan. kalau bukan final exam, qutiq taw korang amek tk endah je kn utk test atau quiz. mcm qutiq, setiap test dan quiz adalah penting taw. mcm qutiq ckp td, target. yes, target kena markup. kira nye, mcm bajet bajet pndai lah kn. so, qutiq memang akan selalunye, target nk full mark. *wpun tk dpt. bwekx. hehe tp tkpe lah. kalau setakat 2, 3 markah kurang daripada markah penuh kn. so korang tkle pilih kasih taw. qutiq memang sgt menentang PILIH KASIH ni. bukan tentang rancangan realiti kt tv2 tu. tp sikap pilih kasih. jgn korang b'sungguh2 time exam je. sbb test and quiz pun penting. and lg satu, assignment. buat sungguh sungguh. bg dapat markah penuh kalau boleh. ini cara nya nk dpt dekan. kumpul carry mark yang bnyk. so far, carry marks qutiq mst tk kurang drpd bawah 10. paham tk? mksud nye, kalau carry mark 40, mst tk kurang 30. ha pham? ingat, kalau nk dekan, jgn bersikap sambil lewa okey?


don't let your feelings influence you

5) side problem; dalam erti kata lain, masalah sampingan lah kononnya tu. korang haruslah cuba sebolehbolehnye mengelakkan dari perkara perkara ni, taw? contohnya cinta. seeloknye, kalau time yang penting penting tu, jangan sesekali lah korang nk ada hati nk buat msalah dlm hubungan korang. toksa lah dok pikiaq nk gedix bergaduh taw. tersangat sangat lah qutiq tk rekemen kan oh. time part 4 ni, alhamdulillah, qutiq happy dgn insan tersayang. so, sbbtu pointer qutiq lebih gila tinggi. part yang sudah, tk lebih 3.7 pun. tp part 4, qutiq dpt 3.84. nmpk sgt qutiq bahagia kn? terima kasih my boo. :) tp time part 2 and part 3 dl qutiq sgt sgt lah menghadapi kesulitan perhubungan. kalau korang nk taw, dlm exam hall pun qutiq menangis taw. tgk cane susa nye qutiq CUBA. sblm msuk, classmates dh tnye 'knp mata kau bengkak ni qutiq?' qutiq kelentong ckp study. pdahal menangis. dorang pun pcya lah. tp seb bek dekan jgk kn. cuma memang susa lah kn.... so, nasihat qutiq jangan lah korang berniat nk buat masalah time exam. especially, final.


mom always be the number 1

6) Dorongan; yang ni memang penting. dan semestinya dorongan tu haruslah dari insan insan tersayang kn. seperti keluarga, BOYFRIEND dan lain lain lagi. mcm qutiq kalau sebelum exam ke test ke apa kn, qutiq mst qutiq msg mama qutiq dan my boo. sbb nk minta restu kataku. haruslah kn... dorang je yg menjadi pembakar semangat qutiq taw. hee tp yang penting berkat doa MAMA qutiq yang paling paling ter ter tercinta. heeee sayang sungguh qutiq kt mama. ni buktinya. *tp tk cukup bukan :( dan lagi satu dorongan dari boyfriend. haruslah bf tu nk tgk kita berjaya. so, kalau qutiq mcm malas malas tgk movie korea kn, *time final hrtu qutiq tgk BOF japan, and ada dua lg cita korea. tjuk dh lupa. so, aje lah yang mra mra qutiq. suro qutiq p study. dia risau sgt taw. slalu sgt bising suro qutiq study. rsa mcm nk pecah je muka dia. bhahahaha tp seriously, apa yg dia wt tu tersangat lah dihargai. ngeh ngeh


emotions are contagious

7) Pencurah stress; yang ni penting sangat. sebelum dan selepas exam pasti kan korang ada cara tersendiri untuk meluahkan tekanan yang menebal di hati korang tu. mcm qutiq, kalau tk puas hati ke apa, ada lah objek berdekatan yang menjadi mangsa pelepas nafsu tekanan qutiq ni. dan kalau selepas qutiq exam, qutiq pg nyanyi karok. haruslah hukum karma berada dalam senarai. dan ni yang paling penting, cerita yang menambat hati. yes, contoh nya mcm qutiq. qutiq suka tgk cerita korea sebelum dan selepas exam, test. kalau mcm quiz tu, tk lah adventure sgt kn. tp exam dgn test memang tersangat lah diperlukan perkhidmatan korea ni. ngeh ngeh.

now qutiq tgah blank jap. td masa tengah mand dlm toilet, idea dtg mencurah curah :( bila time type, sikit je kwa nye. urggghhh. *sedang memerah otak. tettttt

8) Aktif; dalam konteks ini, bermaksud aktif bertanya dan mencari maklumat. mcm kalau dh final exam, ada soalan past sem yang kwa tp tkd jawapan dlm buku teks mahupun nota, haruslah kn tangan ni mengerjakan kerja mencari maklumat kt tenet kn. yea lah, kang kalau kwa soklan tu, bru reti terkial kial nk jawab kn. and lagi satu, qutiq dlm cls memang bnyk tnye taw. tp tkd lah sampai pening pale prof/lect nk jwb. so far, perangai qutiq yang suka bertanya ni, masih dlm keadaan terkawal. orang kta, ilmu harus d cari. mgkin tipikalnya, pelajar UiTM ni suka disuap. tp ntah lah. qutiq rasa, tkd lah mcmtu. sbb qutiq pun bertanya. tp mungkin ada masa nya, mls nk mencari. memang ada yang disupa. jgn tnye lah suap menyuap ni apa. pham sendiri lah, kalau tk pham pendek umur. *jahat disitu.

9) Busy body; sikap ni bukan lah terlalu negatif senanye. malah sangat membakar semangat. selalunya, kwn kwn qutiq yang rapat selalu bertanya sesama sendr. tmsuklah qutiq sndr. *tgah wtpe tu? *dh study ke? *mlm ni kita study k? *dh study smpai mna tu? dh mcm hubungan jarak jauh pulak anta anta msg ni. pdahal 1 kampus je. ni semua mcm nk wt kita, *eh ni tkle jd ni. dia study, aku pun nk stdy lah. ha, pham bukan? kiranya bila kta taw sipolan ni study, kita pun rasa nk compete dia study je. biasalah kn, semua org ada perasaan iri hati. hehe. bukan negatif pun sikap ni. kdang kdang tu, perkara yang negatif kta bole terbalikkan jd positif. mcm dendam td kn?

10) Subuh; mst korang mcm blur je qutiq ckp subuh. yea rakan rakan, waktu subuh ni memang tepat utk study. mcm qutiq, qutiq slalu study start kul 4 ke 5 ke apa. sbb time tu otak tgah fresh. kalau menghafal ni, memang cepat masuk dlm otak. kalau korang nk taw, qutiq ni t'golong dlm org yg suka study last minute. so tk dinafikan simpanan dia memang temporary je lah kn. uhukx. kalau korang tnye qutiq ttg fakta ekonomi skrg, mcm blur je qutiq nk bg jawapan. so, study last minute tk digalakkan.


half folded A4 paper

11) Tulis; yang ni memang penting. wpun isi yang ni mcm dh kebawah bawah, tp serious ni penting gila. cara qutiq study, qutiq hafal. pastu tulis kt kertas A4 yg dilipat dua. pastu hafal alek. ni dpat memastikan yg korang ni dh betul2 ingt. tp for sure, this technique requires time. yes, mna nk hafal, mna nk tulis, pastu hafal blek. so, korang mcm dh kena prepare bnda ni, 3 hr sblm. wt bnda ni satu satu. hrni, habiskan 2 tajuk. esok 2 tajuk and so forth. okey? then, bila korang dh hafal 1 tjuk kecik tu, korang ulang alek dr atas apa yang korang dh hafal. mcmtu lah gamaknya. manusia kn mudah lupa, ini semua untuk kepastian. nnt mst lah puas ht. sbb dh berjaya percaya yg korang dh hafal semua tu. dan lagi satu, ada satu satu msa tu. qutiq wt kertas conteng. sambil menghujahkan segala fakta, sambil tangan bergerak.

12) Past sem quests; ni memang penting jugak. buat semua soalan. kalau bole 5 past sems. selalunya, soalan tu je yg kwa. alek alek tu je. wpun ada sket sket yang tk kwa langsung. *mcm hampeh je time tu rasa.. tp mcm kdang senyum je, sbb dh wt soalan ni kt past sem quests. ngeh ngeh.

13) Semangat; ni pun penting. minta semangat kawan kawan. huraian, pham pham sendr. dh mls :( -.-' *sikap yang perlu dijauhi time nk exam.

14) Visi dan misi; yang ni lagi penting. korang mesti ada misi janga masa pendek dan jauh. apa yg korang nk. untuk qutiq, qutiq nk dpt anugerah naib chancellor. yes, harap kesampaian. *t'igt time sekolah menengah dl mama pnah nanes suro blaja pndai pndai, jgn teruskan kehidupan mcm dia. so misi dan visi ni similar dengan keazaman. qutiq sangat berazam untuk ubah kehidupan qutiq. dn tknk tgk mama nanes. qutiq enjoy cane pun, wt msa ni qutiq ttp pentingkan pelajaran. *tipu, slalu gatal pk nk kwen. bhahaha

qutiq rasa, setakat ni je kot yang qutiq mampu kerah otak. cuba lah, mgkin bjaya. sbb ni memang yg qutiq amalkan dr 1st sem dl. alhamdulillah, so far msih di tahap yg membanggakan. keempat empat sem qutiq bjaya dpt dekan. harap harap kekal lah kn smpai abes sem part 6 nanti. minta simpang lah nk repeat. tknk tknk. kalau boleh, qutiq nk grad dlm keadaan membanggakan. NK SERIBU DAYA, TKNK SERIBU DALIH. betul ke tidak? qutiq mengaku qutiq sgt tertekan kalau kt U. smpai satu tahap tu, qutiq rasa nk bunuh dr. nk terjun. dh tk mampu kawal. sorang je yg wt qutiq tknk wt semua tu, MAMA qutiq. *aermata bergenangan suda. bhahaha tp serious, korang pun sayang ibu, mama, umi, mak, mummy korang kn? so, cara nk lepaskn tension tu, ada kt atas kn? baling objek, karok, tgk korean movie. semua tu mengurangkn tension. tp AWAS ! yg dendam tu, korang jgn wt secara negatif. positively, u motivate yrself to be better than u know who i mean. *mksudnye, org yg korang berdendam tu lahh. oke tk oke? heee smpai di sini saja. qutiq penat suda.


hati qutiq berbunga bunga bila dpt dekan :)
au revoir, daaaa

No comments: